onsdag 10. april 2013
Kneipbrød
Ingredienser
7 dl skummet melk eller vann
3 ss rapsolje
1 pk gjær
2 ts salt
2 ts sukker
500 g sammalt hvete, grov
500 g sammalt hvete, fin
Slik gjør du:
Varm melk eller vann til det er fingervarmt, 37 °C. Tilsett olje.
Smuldre gjær i en bakebolle og rør den ut i den lunkne væsken.
Bland først grovt, sammalt mel i væsken sammen med salt
og sukker, og elt så inn finmalt mel. Elt deigen til den blir smidig og god.
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i to og elt hvert emne godt. Form emnene til avlange brød. Legg dem i smurte 1 ½-litersformer. Dekk formene med plast smurt med litt olje.
La brødene etterheve i ca. 30 minutter, eller til deigen begynner å komme opp over kanten av formen.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann ca. 5 minutter før de er ferdigstekt. La dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl på rist.
Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn.
http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/ekstra-grove-brod/kneippbrod/