fredag 14. mars 2014

skoleboller



 Ca 550 g hvetemel
75 g smør
150 g sukker
3 dl melk (eller vann)
1 egg (kan sløyfes)
1 pakker gjær
1-2 ts kardemomme

Vaniljekrem
5 dl blanding av fløte og melk
6 eggeplommer
40 g smør
40 g maizenamel
100 g sukker ( deles i 2)
1 vaniljestang

Lag vaniljekremen først.


Ha melk/fløteblandingen i en kasserolle. Jo mere fløte du bruker jo fyldigere i smak og konsistens blir den. Ha også oppi frøene og vaniljestangen som ble splittet. Smør og halvparten av sukkeret. La dette varmes opp til kokepunktet, til det såvidt bobler. Rør innimellom og pass på så det ikke brenner seg. Et tips er å la den stå sånn i 10 min så vanilje smaken får satt seg skikkelig! Varm den så opp til kokepunktet igjen.I en bolle som tåler varme væsker blandes eggeplommene, resten av sukkeret og maizenamel sammen. Pisk det lett sammen. 

Når den har nådd kokepunktet er den klar for å helles i eggeblandingen.
Hell halvparten av fløteblandingen over i eggblandingen mens du rører godt, ha så resten over. Viktig at dette blir gjort i 2 vendinger så det ikke blir for varmt til eggeplommene.
Hell det tilbake i nyvasket kasserolle gjennom en sil.
Sett varmen på platen på ganske lav temperatur. Nå skal kremen såvidt nå kokepunktet. Rør hele tiden for å unngå klumper
Etterhvert begynner den å tykne og når du ser de første boblene taes den bort fra platen. Rør den godt sammen. Er den litt for tynn ta den bort på varmen igjen og se om den tykner, ikke la den koke for mye.
Avkjøl raskt.

Gjærdeigen lages slik:
Stekes ved 200 grader i ca 10 min, midt i ovnen med varmluft.
Smelt smøret og ha i melken og varm den til ca 37 grader hvis du bruker fersk gjær og til ca 40 grader hvis du bruker tørrgjær. Hell væsken i en eltemaskin og tilsett gjær, sukker, kardemomme og litt mel. Bland det sammen og ha i mer mel. ikke ta alt melet med en gang, fordi det er ikke sikkert du trenger alt. Elt deigen i ca 10 minutter til den kjennes seig og god. La den så heve til den har doblet i størrelse. Ha den så på benken og rull ut ca 20 boller og klen de litt flate. Ha de på ett stekebrett og legg over plast og et rent kjøkkenhånkle og la det heve på ett lunt sted til de har doblet i størrelse igjen.Ha på ønsket mengde vaniljefyll. Stek de i ovnen og avkjøl de på rist.
Server med melisglasur og kokos.

Oppskriften til vaniljekremen er hentet fra bloggen Hanneskaker.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar