torsdag 19. desember 2013

Julebrød


 Ca 550 g hvetemel
75 g smør
150 g sukker
3 dl melk (eller vann)
1 egg (kan sløyfes)
1 pakker gjær
1-2 ts kardemomme

Smelt smøret og ha i melken og varm den til ca 37 grader hvis du bruker fersk gjær og til ca 40 grader hvis du bruker tørrgjær. Hell væsken i en eltemaskin og tilsett gjær, sukker, kardemomme og litt mel. Bland det sammen og ha i mer mel. ikke ta alt melet med en gang, fordi det er ikke sikkert du trenger alt. Elt deigen i ca 10 minutter til den kjennes seig og god. La den så heve til den har doblet i størrelse. Ha den så på benken og del deigen i to. Lag 2 runde brød, eller lag 2 flettebrød. Ha de på ett stekebrett og legg over plast og et rent kjøkkenhånkle og la det heve på ett lunt sted til de har doblet i størrelse igjen. Nå kan du velge selv om du vil pensle de med egg, melk eller ingenting. Stek de i ovnen på 200 grader i 40-50 minutter og avkjøl de på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar